/ Monumenten
Volg ons op Facebook. Volg ons op Twitter.
Recente Tweets

Monumenten in Alkmaar

Bij Alkmaar begint de victorie. Het is een bekende uitspraak, die z’n oorsprong vindt in de tachtigjarige oorlog. De moedige Alkmaarders wisten als eerste Hollandse stad het Spaanse leger te verdrijven, door kokend teer en brandende takkenbossen van de stadsmuren te gooien. Het is één van de vele gloriemomenten uit de rijke Alkmaarse geschiedenis.

Rijke handelsplaats
Al in 1254 kreeg Alkmaar stadsrechten van Graaf Willem II van Holland. Vanaf toen ging het de stadsbevolking voor de wind. Veel van de prachtige historische gevels die je in het stadscentrum tegenkomt zijn rechtstreekse overblijfselen uit de tijd dat Alkmaar een rijke en voorname overslag- en handelsplaats was.

Ruim 400 monumenten
De eeuwenoude stad Alkmaar heeft ruim 400 monumenten. Wil je de verhalen achter de monumenten in Alkmaar lezen en prachtige beelden bekijken? Kijk dan op www.sprekendegevelsalkmaar.nl. En klik hier voor een kaart met de belangrijkste monumenten en een omschrijving. Wil je weten hoe het er vroeger uitzag in Alkmaar? Kijk op www.blikophetverleden.nl.

Landelijk Alkmaar
Ook in de vele ‘Alkmaarse’ dorpen vind je vele monumenten. Zo heeft De Rijp naast leuke winkeltjes en fotogenieke grachtjes er maar liefst 147. Geen wonder dus dat het op de lijst beschermde dorpsgezichten staat.

Historische Vereniging Alkmaar
Wat maakt Alkmaar zo’n prachtstad? De vele winkels en leuke evenementen natuurlijk, maar wat zouden die zijn zonder dat prachtige, historische decor? Gelukkig is er de Historische Vereniging Alkmaar. Deze verenging zet zich al jaren in om al het historische moois in de stad te beschermen. Dit doet zij onder andere door het organiseren van stadswandelingen, excursies en lezingen. Vind jij het ook belangrijk dat de historische binnenstad zoveel mogelijk bewaard blijft? Kijk dan op www.hvalkmaar.nl!

Ontbreekt hier informatie? mail het naar ika@alkmaarprachtstad.nl.

Route en parkeren
Evenementen in Alkmaar
The 'bdCalendar' module could not be found
Nieuwsbrief inschrijven